Solen har lyst på mej idag.

Det blev en skön promenad i den härliga solen. Stackars S, hon får stå ut med mitt flaxiga pladder. Jag hoppar från ämne till ämne och kommer av mej och tappar tråden. Det var i alla fall härligt ute och jätte skönt i solen. Vi åkte till Toftastrand idag också. Det är så skönt och jag får sådan kraft när jag är vid havet. Jag visade S de fina "kissarna". Vide är det inte, grenarna är röda och kissarna ser inte riktigt lika ut. Plockade med mig några hem som jag satte i tulpanvasen.

Doktorn ringde och jag sa precis som det var. Allt bara öste ur mig i en strid ström av ord. Vet inte vilken ordning de kom i, eller hur jag sa men han sa att  han har full förståelse. Ska dit i morgon för han vill kolla lite annat igen, som blodtryck och så. När jag lagt på luren kom kollapsen = tårar. Pust nu har jag tagit ett steg till. Undrar hur många det är kvar? Våga inte svar att det är MÅNGA för då börjar jag gråta.
image77

Ja, jag tänker ju på mig själv!

Idag tänker jag på mig själv. Jag är hemma idag också nämligen. Tänkte faktiskt på mig själv igår också.......jag stannade ju hemma!!
Förändring tar tid, jag håller på, jag SKA förändra. Det är bara det att jag inte riktigt har kraft just nu och det är så många pusselbitar som ska läggas.

Det är inte bra idag men det är bättre. Det kommer snart att bli mycket bättre för jag och min kära vän S ska ut och gå. Hon har just nu lite extra tid över och vi har planerat den här promenaden. Dessutom skiner solen och det är blå himmel. Fåglarna sjunger och jag hoppas att molnen kan hålla sig borta ett tag till så jag får lite sol i ansiktet på promenaden.
Har en telefontid med min läkare i dag och jag tänker inte mesa och försöka vara duktig. Nej, förresten, jag SKA vara duktig och säga som det är. Jag fixar inte mitt jobb just nu, det ska jag säga.

Många är nyfikna på varför jag sitter här och skriver som en berg och dalbana. Ena dagen upp och nästa ner.

Jag rasade i augusti efter att under mycket lång tid försökt att få allt att gå ihop. Jag plockade bort det ena efter det andra, orkade inte med mina intressen och gick ner i arbetstid. En dag fick jag veta att jag var tvungen att gå upp i full arbetstid, så som min tjänst är från början. Då rasade mitt korthus.
 En del kallar det för att gå i väggen. Jag höll inte med om det utan sa att jag snarare sprungit in med axel i dörrposten (ska ju vara duktig och klara allt). Men med lite insikt och hjälp, har jag nu kommit så långt att jag kan erkänna att jag skjutit väggen framför mig mycket, mycket länge. Men som sagt, det tog stopp!
Först hette det att jag hade en utmattningsdepression. Sen hette det panikattacker och stressymtom. Nu heter det utmattning och stresskollaps. Vad är skillnaden? Ingen, det är bara olika skeden, enligt mej.

Ingen bra dag

I dag är det inte lika fint väder som det var igår. Regn och regn. Tog mig upp ur sängen i morse, ut med hunden och där tog allt slut. När jag kom hem mötte jag maken som var på väg till jobbet. Jag berättade hur jag mådde och han spände ögonen i mig och sa "Fan, ta och skit i det här nu". Mitt svar blev som vanligt, "Äh, det släpper och ordnar sig snar, ska ju bara jobba två timmar". Jag är ingen förlorare vet ni, det ska bara GÅ!

Men väl inomhus fick jag hjärtklappning, blev helt darrig och kunde inte hålla ordning på något. Jag gick runt med ytterkläderna på och visste inte vad jag skulle göra. Klä av mig, det var det jag skulle göra. Fattar inte vad som händer?
Jag är så glad och tacksam för alla Ni som stödjer och skriver till mig. Det hjälper. Ibland tror man att man håller på att tappa förståndet och då är det skönt att höra att det är fler som går, eller har gått igenom samma sak.

Hur som, beslutet blev, stanna hemma. Orkade inte ringa jobbet ens engång. Hu, prata i telefon, nej vill inte, orkar inte. När jag lyckats hålla mig samman så pass att jag fått iväg åttaåringen till skolan, skrev jag ett sms till min teamledare. Jag bad honom svar så att jag visst att han fått mitt meddelande. Men jag fick inget svar. Då var jag igång igen. Nästan panik och visste inte vad jag skulle ta mig till. Skickade ett nytt sms till nästa ansvariga i vårt team och då fick jag svar. Hon var inte på jobbet men hon skulle fixa så att ansvarig fick veta. Phu, suck, skönt.

Nu har jag suttit i flera timmar och skrivit. Skriver på en påhittad berättelse men har märkt att jag lägger skrivande på hyllan när jag mår som bäst. Det är kanske så att jag flyr till en annan värld när jag skriver och att jag behöver det när jag mår som sämst.

Hur jag ska lyckas bli lugn idag, vet jag inte. Men bli nu inte oroliga, jag är på G imorgon igen.

Toftastrand en vinterdagimage67
Blåser lite väl hårda vindar idag. Tror inte att jag ska bada.
image73
Tänk ändå den som kunde rida på vinden.
image66
Videkissar? Nej det är något annat, vet inte vad.
image68
Matte! Ett köttbullspaket, ska kolla om det finns något i det.

image69
Detta kallar jag tuggknut!

image70
Hm, vem har glömd den här, en elefant eller?

image74
Den här båten har nog gått på grund.

image75
Men den här kanske vi skulle kunna prova?

image76
Här är lagom djupt för mej.

Va då datanörd?

Min tonårsdotter kallar mig "datanörd". Fattar inte vad det betyder och har försökt att slå upp ordet, men det finns inte med i svenska ordlistan. Ville ha en klok förklaring och det enda hon sa var " A men shit, du é ju beroende, NÖRD".

Det är väl föräldrarna som ska säga så till sina barn, inte tvärtom? Hon är Nörd hon också, så det så.

Har avlagt mina två tjänstetimmar och är på väg ut på promenad. Kommer inte riktigt till skott men snart ska jag gå, ska bara skriva lite först.
Men innan jag började skriva bloggade jag runt lite i kvarteren.

En har bytt till snygga nya gardiner. Det skull jag också ha behövt. Men att hänga upp de gamla vanliga är inte så kul. Skulle också vilja köpt nya.

Bloggar vidare och läser om en som färgat håret. Snyggt blev det och mina tankar går paketet i badrumsskåpet. Kan inte ha utslaget hår för randen i botten är så påtagligt grå. Skulle också ha färgat mitt hår.

Klickar vidare och där får jag se ett jättesnyggt duschdraperi. Åh, vårt är helt äckligt i nedre kanten, skulle också vilja ha ett nytt. En annan dag kanske?

Nej, hur var det nu? Ut och gå, hette det va?
Tror att jag ska ta en tur till Tofta strand idag. Solen skiner och det är nästan vår i luften. Jag ska ta med kameran och försöka fånga den friska (kalla) havsvinden.

Utmattad och gråtmild

Är så trött. Med tröttheten kommer tårar. Med tårar kommer sorgen. Sorgen gör så ont. Vår älskade hund Marwin, varför fick du inte stanna lite till?  Tårarna renar mig, men sorgen gör ont.
Det är fyra månader sedan både "lånehunden" Dora och vår egen Marwin fick lämna oss men det känns som om det var igår de var här.

image64
Våra älskade killar. Marwin främst och Puma bakom.

image65
De tre vännerna! Marwin, Puma och Dora.
Dora bodde hos oss i perioder, då hennes matte fick cellgiftsbehandling.

Väntan

Efter att ha klarat av mina timmar på arbetsplatsen kommer jag hem till min bästa fyrfota vän. Han väntar tålmodigt på sin matte, numera i sin ensamhet. Han sköter sig bra hemma ensam även fast han nog hade det lite jobbigt i början. Numera händer det att jag till och med kommer på honom med att sova tungt när jag smyger in.
image63


Coop Forum cup 2

Hon gick upp klockan 8.00 den 26/1. Dansade och landade slutligen hemma några timmar. Vi tvang henne att äta lagad mat. Hon åkte hemifrån vid 19.00. Hon kom hem igen klockan 15.30 den 27/1. Hon hade inte sovit något! Klockan 17.00 stängde jag dörren till hennes rum, hon snusar så gott. Behöver hon mat tro? Är man kär kan man leva på luft och kärlek. Jag vet inte om hon är kär, men väcker henne inte en då.Bild från:
tomtarnasland.spaces.live.com

Hur kunde det bli så här?

Känns tungt idag. Jag ska återigen börja jobba 25% imorgon. Får se hur det går. Det är ju bara 2 timmar per dag men jag vet ju hur mycket jag backade sista jag försökte återgå till jobbet.  Värst är det för min familj. Jag är ju som ett monster när jag går upp (eller vad man ska kalla det) i stress. För det är stress det handlar om i grund och botten, det är jag nu övertygad om. Först hette det utmattningsdepression så trött så att man bara gråter. Sen upptäckte de att jag åt för lite levaxin. Har fel på min ämnesomsättning och har ätit medicin i många år pga underfunktion i sköldkörteln. Nu är orken tillbaka och ämnesomsättningen ok då jag fått rätt inställd medicindos. Då är det bara all stress kvar. Jag har nog levt med min stress under många år men jag har inte förstått det förrän nu. 
Men jag ställer mig ständigt frågan "Hur kunde JAG hamna här"?
Får ständigt höra att det är människor, just som jag, som hamnar här. Vi som är så himla duktiga. Klarar det mesta och det vi inte klarar ordnar vi på annat sätt.  Men jag har ändå svårt att förstå hur jag kunde låta det gå så långt?

Vem böjer bananerna?

Tonåringen är hemma och hälsar på. Trevligt!
Hon har pausat från Coop Forum Cup och sovit några timmar i en lånad säng hos mormor som bor närmare än vad hemmet ligger i förhållande till hallarna där Cup:en går av stapeln. Tidigt i morse tog hon sig till dansskolan och har dansat med barnen. Nu är hon hemma för att duscha, för att sen åka till Fotbollen igen. OBS!!! hon spelar inte själv, bara hejar på. Men ikväll är det viktiga matcher, säger hon.

Det är inte matcherna som är viktiga, det är EN av spelarna som är viktiga (mammas ord).

Hon är på strålande humör och skrålar för fullt. "Vart ligger landet där man böjer bananerna? Är det samma land där det bor, Indianerna?
(Nicke & Mojje)
Som sagt, barndansen har börjat igen. Nu får vi står ut med Nicke & Mojje eller Bamses dunderhits ett tag. Det är trevligt med Smurf hits också. Hon dansar och gör koreografi och dansar igen, om och om igen. Tonåringens barndom har nog satt sina spår. Vi sjunger ofta och gillar att ha musik på. Mojje är en otrolig artist och han har spelats mycket. Det har satt sina spår och  vi sjunger högt om både bananer och bajamajor.  Det är lite konstigt bara att det är från tonåringens rum som denna musik kommer. Brukar ju låta " Gucci Gucci, Prada Prada....." Har Ni inte hört den? Va glada för det, jag lovar!


Coop Forum cup

image56
I helgen går den stora fotbollsturneringen av stapeln i Visby. Coop Forum Cup! Den har funnits så länge jag vet. På min tid (när jag hängde där) hette den "Domus cup". Sen hette den "Obs cup"  och nu "Coop Forum Cup" allt eftersom sponsorn byter namn. De spelar dygnet runt fredag kväll till söndag. De äldre spelar mitt i natten och de yngre på dagen.

Minns med glädje hur man hängde där hela nätterna och hejade på någon man kände. Men det stora dragplåstret var naturligtvis att ALLA var där.  Spelat själv? Nja, det där med boll har aldrig varit min grej. Hästar var intresset på den tiden och det tog alla min tid som fanns över efter skola och kompisar.

Tonåringen planerar Coop helgen in i minsta detalj. Hon är ju dansfröken på stadens dansskola och ska stå på dansgolvet halva lördagen. Hur ska hon få ihop det? Måste hon sova?

Som tur är, tycker hon, spelas de mest intressanta matcherna på lördag natt eller söndag morgon. Men, säger hon, hon måste dit en svän på fredag också för att träffa ditt och datt.  Jag höttar med pekfingret och säger att "f....n ta dej om du kommer hem på söndag och är på vråldåligt humör av sömnbrist". (Vet ju hur det brukar vara). Vet ni vad hon svarar?
"Nej då mamma, jag tror att jag är lycklig på söndag," sen fnissar hon och tar några danssteg på lätta fötter.

Jag tror inte att hon blir lycklig av själva fotbollsspeladet. Kan det var de som spelar fotboll tro? Eller NÅGON som spelar fotboll. Då menar jag inte tjejlagen.
Jag tror att jag vet, men jag får inget säga. Jag har LOVAT att inte skriva om det och det har jag ju nästan inte gjort.

Det bästa jag har

Jag har två. De är det bästa jag har gjort (inte helt själv, men en då). Jag älskar de över allt annat. Jag försöker att vara den bästa för dem och vill alltid finnas här för dem. Jag vill vara deras bästa vän och stöd i vått och torrt. Det är inte alltid jag är önskvärd, men jag får hela tiden bevis på att de älskar mig också. Tack för att jag har Er båda, mina vackra döttrar.
 image55
Här är de, mina båda stoltheter. I mitten står kusinbarnet Sean.


Sportlov i Norrland!!

Jag har blivit "uppbjuden" till Norrland på RIKTIGT! Snö, kallt, 25cm is på sjön. Hundar, hundar och SNÖSKOTER! (fast inte samtidigt). 
Räknar grovt i huvudet och kommer fram till att det nog är ca: 30 år sen jag var i Norrland på sportlov senast. Gud så roligt det ska bli. 
PumLum får stanna hos husse och bygga kök, tonåringen får väl försöka sova på sitt lov, i byggdammet......eller nåt? Så jag tar med mig åttaåringen och kanske, kanske U-B (hoppas, hoppas att hon orkar) och halkar iväg om fyra veckor. Nedräkningen har börjat!
BF, vet du vad du gett dej in på?


Bilden är stulen från BF:s blogg.
Lägg märke till den vackra och tokiga hunden vid nocken.

image54

Han drog bort båten

Maken ropar "skynda dej, kom och se".
Han står med näsan tryckt mot fönsterrutan och tittar nyfiket in mellan träden till grannen bakom vårt hus. Det är svårt att se, men där,där är han, med sin randiga båt. Klara fina färger, blått, grönt, gult och rött. Men vad gör han?  Jag byter fönster och ser lite bättre. Från köket där jag står rapporterar jag ropandes till maken som står kvar i vardagsrumsfönstret.
"Han har tagit fram åkgräsklipparen (det är januari!)", ropar jag.
"Men båten då, vad ska han göra?", ropar maken tillbaka.
"Ser ut som om han ska sätta fast båtkärran på åkgräsklipparen"

Jag skrattar och lämnar fönstret. Man slutar inte att förvånas.
Någon minut senare ropar maken igen.
"Dra mig baklänges, han åker nu!
Undrar vilken hamn han ska till? Får hoppas för trafikens skull att han ska till fiskelägret som ligger någon kilometer härifrån. Men vägen dit är inte särskilt bred. Är mycket frestad att sätta mig i bilen och köra efter.


Byfåne

Det brukar finnas en byfåne i varje socken sägs det. I vår socken finns också en och naturligtvis bor vi granne med honom. Han bor numera ensam då hans mor inte längre finns i livet och är en enstöring. Ingen känner honom men alla vet vem han är. Han kör runt runt på sin moped men ingen vet vart. Han är säkert snäll och gör ingen förnär men han LÅTER och har lustiga saker för sig ibland.

Hans förråd står vid tomtgränsen mot vår baksida där vi har terrass och uterum. Många av Er som suttit på vår terrass och druckit kaffe eller grillat en skön sommardag vet säkert att han då brukar komma ut och starta sin moppe. Numera har han en EU-modell som är ganska tyst men så har det inte alltid varit. Det har hänt att han stått och gasat med sin moped, som han tagit bort ljuddämparen på, gasat för fullt i säkert en hel minut. Gasar av och vrider till igen så att man tror att maskinen ska flyga i luften.

Han har en båt också. En fiskekutter, tror jag att det heter. Modell med förarhytt, en sådan som man kan se i fiskehamnar. Vet inte vad han har båten till för i vattnet har han det inte. Det är snart 17 år sen vi byggde det här huset och båten har inte flyttats en meter under den tiden. Men han startar den ibland. Dunk, dunk, dunk,du du du dudududududu........................Det ekar i hela kvarteret. Så står den där och dunkar i tio minuter.

Nu målar han på en eka. Den målas i klara fina färger.
Maken ropar från fönstret en dag, "kom och se, vi är i Thailand igen". Det stämmer, båtarna i Thailand ser ut så. Randig blå, grön, röd och gul. Undrar vad han ska ha den till?

image51
Bilden är lånad från Thailandsresor

VaccinationJag blir så glad när någon skriver att de tycker om att läsa min blogg. Jag är nog en ganska ironisk människa och försöker dessutom att se saker och ting med en glimt i ögat. Det förgyller ju tillvaron på ett enkelt sätt. Klart att min tonåring kanske inte alltid är exakt den som jag speglar i min blogg. Men det är inte många hårsmån ifrån.

I eftermiddag ska hon få köra igen. Kaninen Cocko ska få sin Myx-spruta och kaninhopparklubben har som vanligt dragits ihop av "kaninmamman" själv i Stenkyrka. Hon är helt ovärderlig och alla ungarna älskar henne. Hon viger större delen av sitt liv åt dessa små varelser, kaninerna. Hon mailar till oss och påminner med sms. Hon har nu, som vanligt fixat en veterinär, köpt in vaccination och kör en "samvaccinationsdag". Billigt och bra. Kaniner på löpandeband, putt, betala, stämpel i intyget och så kan vi köra i fem månader till innan det är dags för nästa putt.

image52

Tonåringen ska alltså få köra ut till vaccinationen. Det blir några mils landsvägskörning och sen hem igen. Men jag vet att hon gärna skulle vilja styra bilen ännu lite längre norr ut på Gotland. Gissa varför? Jo där bor en viss.............! Varför kan hon inte bli intresserad av killar som bor i närheten?


Övningskörning igen

Idag sitter jag och tonåringen i bilen och väntar på att åttaåringen ska sluta sin eftermiddagsaktivitet. Vi är lite tidiga och tonåringen som övningskört undrar om man kan sätta på värmen även om bilen inte är igång. Jag förklarar det där med tändningen. Hon vrider om nyckeln till första hacket, känner med handen vid fläkten, ingen värme. "Du måste vrida ett hack till," säger jag då. Hon sitter med ena handen om nyckel på helspänn. Hon ser ut som om bilen när som kan överraska henne med att studsa framåt. Lyset och fläkten går igång och hon ser lugn ut. Jag skrattar.
En halvminut senare sitter hon och undersöker stolen som hon sitter i. Jag tror att hon fortfarande var inne på "värme tänket" och skulle ha igång värmen i stolen. I stället hittar hon en inställningsknapp och stolen börjar röra sig uppåt - framåt. Hon börjar (ursäkta uttrycket) asgarva. Där sitter hon och åker upp och ner och skrattar som om hon åkte en karusell första gången i sitt liv.

Funderade ett tag på om det kan vara jag som gjort något fel, men kom fram till att det nog har med kromosomer att göra.


Idag snöar det

Det virvlar runt vita (tur det är vita) snöflingor i luften idag och det berättade jag genast för åttaåringen när jag väckte henne tidigare i morse. Det var snöflingor så länge de var i luften men smälte genast när de landade men det hindrade inte henne från att genast börja planera.

Varje år, om det finns snö, har åttaåringens skola en snöskulpturdag. Alla klasserna från F-6 är ute och bygger på fotbollsplanen. Åttaåringen och bästisen E har planerat att de ska bygga en flicka men hund bredvid.

Imorse stod hon alltså vid fönstret och tittar ut på vår asfalterade parkering utanför huset. Där smälter inte flingorna med en gång och det svarta har faktiskt blivit vitt. Då säger hon " vi kommer nog att gör skulpturerna på asfalten i stället för på fotbollsplanen, för på asfalten finns ju snö".

image50
Bilden är inte tagen idag, men ungefär så här mycket snö är det.

En dag full av trevligheter

Idag har jag gjort det jag gillar mest. 
Trevlig och lugn morgon.
Tränat på en tom appellplan med hunden.
Träffat  U-B .
Trimmat en hund.
Träffat en, för mig, ny trevlig människa.
 
Jag är just nu mestadels lugn och samlad på morgonen och därför kommer alla iväg i tid. Inget jäkt inget gräl och jag flippar inte ur. Skönt!!
När jag lämnat åttaåringen i skolan åkte jag till Brukshundsklubben och tränade lite lydnad med Puma. Inte SÅ många som tränar klockan 8 på morgonen så det är då jag brukar passa på. Ny sitter snart allt och träningen går kanonbra just nu. Skulle vilja anmäla mig till prov men vet inte om jag fixar det. Har inte varit på klubben och träffat folket på evigheter. Snart ett år sen tror jag?
Sen åkte jag till U-B min kära vän som slåss mot en djävulsk cancer. Känns som om vi bara kommer varandra närmare och närmare. Hon har varit ett otroligt stöd för mig under tiden som jag varit/är sjukskriven, trots att det är hon som är alvarligt sjuk och inte jag.
Hos henne fick jag också träffa S som också hon är en "Springer människa". Vi drack kaffe och pratade hund och sjukdomar. Visade sig att jag och S hade mycket gemensamt av utmattning som blivit till sjukskrivning.
Sen fick Bonnie, Pumas vackra mamma, beträda trimbordet. S vill lära sig tekniken att rycka en päls och tillsammans gjorde vi BonnaBus vacker som en solskensdag.

image48image49
Rindi´s Triumph Bonneville "Bonnie" och hennes son Rindi´s Butter "Puma"
 

Mobil

Tonåringens mobil har packat ihop. Den är inte ens ett år men välanvänd, om ni förstår vad jag menar. Garantin vet hon inte vart hon gjort av och paniken låg väldigt nära ytan ett tag. Hur ska hon klara av livet nu? Plånboken är inte allt för tjock och studiebidraget kommer inte att betalas ut än på ett tag. Studiebidraget kommer inte häller att  räcka till att köpa ny mobiltelefon för.

Det går en stund sen kommer hon "struttande" ner för trappan (som bara en 16-åring kan). Det hörs ett skärande "pip pip, pip pip". Hon håller upp en Nokia 3310 som hon letat fram från något glömt och gömt skrymsle. I förhållande till hennes ickefungerande mobil, är denna 3310 en tegelsten. Sms signalen skär i öronen.  Hon sätter sig vid bordet och svär en lång radda. Adressboken gick inte att föra över till antiktelefonen och hon vet helt enkelt inte vem som skriver. Jobbigt, för det kommer sms hela tiden. Jag menar HELA TIDEN!
Vi ber henne byta signal men får svaret att det inte finns så många att välja på. Ljudet går inte häller att ändra mer än hon redan gjort. Vi försöker att inte le så att hon ser det, men det hela är ganska komiskt.
Åttaåringen kommer med ett bra förslag, "spela in en egen då". Storasystern tittar upp och himlar med sina vackra ögon. "Spela in, går ju inte på den här" sen kan hon inte hålla sig för skratt längre.

Nästa chock kommer en stund senare.
"Men va fan, minnet fullt? Jag har ju bara 50 sms sparade." Hon suckar och ska radera och upptäcker att hon bara kan radera ett i taget.

Jag tycker det här är jätte kul.

Blå himmel och gul sol

Det är en helt otroligt vacker dag idag. Himlen är hur blå som helst och solen skiner. Har varit på en lång prommis med Puma och energin flödar in i kroppen i varje andetag. Det kan jag ju behöva så jag tänker gå ut i trädgården en stund nu på eftermiddagen. Vet inte vad jag ska göra men några krukor kan jag väl flytta på. Runt växthuset ser det för bedrövligt stökigt ut så jag kan altid städa lite där.

Efter promenaden hade jag så mycket vårkänslor i kroppen och fick för mig att kolla om det kommit upp några vårblommor. Har en bok i trädgården där det brukar komma vintergäck. På andra sidan staketet står grannens ek. Båda trädens blad vägrar att ramla av på hösten som vanliga blad och det ligger därför alltid ett tjockt täcke med löv där på våren. Troligen är därför vårlökarna kommer upp först just här. 

Kolla vad jag hittade under löven.
image47

image46 

Nu blåser det runt knutarna

Var nog lite väl morsk förut idag ang blåsten. För nu jä....lar tar det i. Viner runt knutarna så huset nästan lättar.
image45

Ja, jag glömde ju Nisse!

Läste för några dagar sen ett inlägg som var klockrent! "Du har väl inte glömt Nisse på trappan?" Ja, precis så var det, en tomte glömd och det var Nisse som stod ute på trappan. Sen har jag glömt honom i ett par dagar till. Men NU står han i "skrubben" med de andra gubbarna.


Oj, oj, oj det ska visst blåsa lite

Nu ska det blåsa i Sverige och då får lilla Gotland panik. Oj oj, ön kommer att gå under. Sen blir det en liten vanlig vindpust och kanske någon soptunna som blåser omkull. Händer att det tar i lite till ibland men vad hetsar alla upp sig så för?

Klockan 8.30
Sitter lugn vid frukostbordet och hade väckt åttaåringen som skulle iväg på en aktivitet tillsammans med Cocko, kaninen alltså. Då kommer det ett sms, "inställt pga blåsten". VA, de ska ju vara inomhus? Varför inställt, fattar ingenting. Det kommer ju inga orkanvindar till Gotland och vi är väl vana med lite blåst.  Åttaåringen blir besviken, så klart. Hon har ju sett fram emot det här, efter ett längre juluppehåll. Vi ringen kompisen EH som också har kanin och skulle på samma aktivitet. De bestämmer i stället att hon kommer till oss med kaninen.
De var ute i säkert två timmar och hade jätte kul. Ingen blåste bort och dagen blev räddad.

image44
En bild från våren 2007.


Avundsjuka

I förrgår träffade jag en kompis som jag inte sett på mycket länge. En sån där kompis som man har gjort mycket roligt och skoj tillsammans med. Fattar inte varför vi inte kan ses förutom när vi springer på varandra på stan. Men så är det när man är mitt i livet och inte hinner med sitt eget ens.
Hur som, hon berättade att de skulle åka till Thailand. Till samma strand i Phuket som vi själva var för drygt ett år sen. Va ska man säga? "Åh va roligt, jag är så glad för Er skull. Ni kommer att få en härlig semester." Men i själva verket tänker jag, "fan, dit vill ju jag också". En tröst i mina svarta tankar är att de skulle sitta på ett flyg i många, långa timmar och det är en riktigt jobbig resa.

Men.................nu är de framme.

Tror att jag ska blir Dansdomare

Let´s dans! Ja, jag vet att alla inte håller med mig, men jag tycker att det är bra. Jag som sällan ser på TV kan väl få se något som jag tycker är kul. Inga kommentarer om att det är ett dåligt program, då blir jag så ledsen.

Jag sitter och vet precis vilka poäng domarna tänker dela ut, hela tiden. Linda är helt klart den bästa och om inte telefonrösterna ställer till det kan hon lätt vinna tävlingen. Eller hur???
Nu kommer det snart en spydig kommentar från min tonåring om att jag inte alls kan något om dans. Hon tror att det är hon som kan allt, bara för att dansskolan varit hennes andra hem. Hon skrev för ett tag sen "sådan mamma sådan dotter"  kan ligga något i det en då. Hon dansar och JAG vet!

Vi har en dansexpetr till i huset och det är maken. Han har förklarat för mig i kväll, att Quik-stepp inte alls är svårt, bara att studsa runt lite. Jo, jo jag vet ju hur han dansar, om man nu kan kalla det för dans.


Städa med Uggla

Åttaåringen har fått order om att det ska plockas upp i hennes rum. Hon har haft fyra dagar på sig, men som ni säkert anar har det i stället blivit stökigare under de fyra dagar som gått. Jag tycker att man kan ta hand om sina egna saker som man sprider på golvet. Valet är ju att lägga tillbaka sakerna direkt, där de ska vara.

Nu har hon kommit igång. Favoritartisten skrålar på sitt egna vis och hon skrålar med för full hals. Hon kan varenda text och hon har älskat Magnus Uggla i flera år. Alla texter passar dock inte att sjunga när man är åtta år, tycker jag.

Köksdrömmar del2

Ny ritning är ut printad. Kvarstår några ändringar som inte går att göra i programmet. Maken ska ta kontakt med försäljaren själv (lugnast så). Bänkskiva blir nog inte inhandlad vid Ikea, har fastnat för en annan som eventuellt..........nja, vi får se. Maken vände och vred på ritningarna i förrgår kväll och fällde sen kommentaren " ja, ja men vad ska jag göra av Er då? Inte kan Ni vara kvar hemma. Inte du i alla fall".
Ok, jag fattar.................vem vill ha besök några dagar? Tar förmodligen åttaåringen med mig och flyr (blir utkastad). Kanske kan boka in det till sportlovet v.9 och åka hundspann i Norrland? 

En bra dag

Jag hade ett långt och jobbigt möte med F-kassan idag. Men det var också ett bra möte. Ett bra samtal är givande och det här gav mej energi. Jag var modig och berättade om mina planer och drömmar och vet ni, jag fick fullt stöd av dem att förverkliga idéerna. Nu kan jag inte avslöja mera ännu men det ska jag göra så småningom, ha tålamod ni som ännu inte vet. Jag lämnade en stor sten på handläggarens kontor och där kan den ligga tycker jag, tills den kommer i rullning.
Var en trött men nöjd och ny människa när jag kom hem. 


Besviken

Gud så besviken jag är. För en vecka sedan lämnade vi in köksritningen till en "hemma butik". Det var en Ikea ritning och vi bad personalen titta på den och göra ett prisförslag. Vi bad dem också att ev ändra skåp för att pressa priset och dessutom räkna på en där vitvarorna var inräknade. Skillnaden mellan Ikeavalen och hemmavalen var en annan bänkskiva och en annan frontlucka.  Killen skulle titta på det och vi förklarade att standarden skulle vara typ Ikea. Bekanta till oss gjorde precis så här för ett år sedan och hemma fixade ett kanon kök till dem i samma prisklass så jag hade mina stora förhoppningar.
Maken hämtade offerten och ritningen idag. De hade inga ändringar gjort utan använt exakt samma skåpval. De hade tagit BORT den bardiskvariant som jag absolut vill ha. Inga vitvaror var inräknade men handtag hade de räknat med. Det är bara det att vi inga handtag ska ha. Priset, jo det dubbla mot Ikeas. Nu är det ju inga högkvalitékök de säljer så undrar vad vi i så fall ska betala för?
Ikea.................here we come!

HJÄLP!

Visst, jo, jag har fattat, det har jag.
De senaste dagarna har tonåringen pratat mycket om "P". "P sa" och "P gör". "P tycker" och " du mamma, jag ska se på fotboll". Va, fotboll? "Jo, P undrade om jag vill se när han spelar" Ok, ja, jag har fattat men så sitter jag och läser på tonåringens blogg och där sker det planer ska ni veta. Läs själva HÄR!!

Tycker Ni att jag ska oroa mig?

För några dagar sen sa tonåringen en sak angående den kommande Turkietresa som vi planerar.
"Mamma, tänk om jag är ihop men någon kille då när vi ska åka i höst. Va tråkigt i så fall."


Prisuppgifter

Maken ringde nyss och sa att firman som har räkna på köket har ringt och meddelat att prisuppgifterna är klara. Vi vet ju vad Ikea tar för det tänkta köket och det är nu upp till den andra firman att komma med något bättre vad det gäller pris eller idéer. Är det för dyrt får det bli Ikea helt enkelt men vi är flexibla. Friman vi pratat med hade en snyggare lucka och en annan bänkskiva som jag fastande för. Sen har de eventuellt ritat om något. Jag väntar med spänning.

Åsa har rätt....

det är mycket roligare att blogga än att städa. Nu har jag i alla fall plockat undan allt men städa, nja fortsätter imorgon. Har samlat in tomtarna under två dagar. Brukar alltid bli någon kvarglömd därför tänkte jag att jag skulle samla ihop dem på ett ställe. Lyckades i alla fall att missa två stycken i sovrummet som jag fick knöla ner i backarna i efter hand och just nu när jag sitter och skriver kommer jag på att det står en till ute på trappan. Jag älskar mina tomtar men favoriterna syns inte på bilden för de är lite mindre. Fråga mej inte hur många de är. Har ingen aning och tänker heller inte räkna. Det brukar alltid tillkomma någon varje år och så även i år. image37


Julgransskakning

Nu har jag börjat plocka bort julen. Men jag fattar inte hur jag ska få plats med allt i lådorna. De är nästa fulla och då jag inte börjat plocka av granen ännu.

Men vad gör jag då vid datorn?
Ja, inte vet jag hur jag hamnade här?


Sego

Nu säger jag som min tonårsdotter. "Nu får jag dåra! Datan är helt djävla sego."
Var helt övertygad om att det var just tonåringen som laddar hem något stort tungt som säkert är olagligt. Men, nej, hennes maskin var ju till och med avstängd. Men vad är det då som händer? Har kollat och det är bra hastighet på överföringen så det är inte där felet ligger. Hm, tänk om jag fått in virus? Nej, jag behöver nog bara rensa lite.
image35

Bokat och klart

Nu har vi bokat resa till i höst. Härligt! Skulle ju ändå föredra att åka nu i vår men maken har jobb upp över öronen och kassan är tom. Men det är ändå härligt att veta att man har våren framför sig, sen sommaren och sen, sen är det dags att packa väskan och bränna på fläsket lite till. Det blev Alanya i Turkiet jag, maken och åttaåringen tillsammans med två tonårsblondiner. Vi sa att vi skulle ha semester va?


Skulle ju städa undan julen

Helt slut och förkyld. Började morgonen med att gräla på mina stackars barn. Det finns ju ingen rimlig anledning utom att jag själv är så slut på energi och att det känns som om jag ligger på botten igen. Tonåringen kommer ner och säger att jag är orättvis mot åttaåringen, som jag också är. Blir då i stället arg på tonåringen, för att hon säger till mig det, men på fel sätt, enligt mig. Allt är nonsens och mitt fel, ja jag vet. Tog en promenad med hunden och orkade knappt röra benen framåt. Inser att jag är slut, helt tom. Festen i lördags? Ja, mycket möjligt, det tar otroligt mycket bara att vara med. Nu har jag sovit hela förmiddagen och det känns bättre. Men, jag skulle ju städa bort julen idag. Faktum är att jag inte orkar ta tag i något idag, det får vara jul något dag till.

Fest är kul men det är ju en dag efter också.....

Sen i augusti har jag varit på en festlighet och det var på julafton. Då klappade jag igenom och inget var roligt. Igår var familjen bortbjudna och jag tog mig i kragen för att inte ställa in alltsammans. I själva verket var det bara jag, maken och åttaåringen som var där tillsammans med de fyra i familjen vi var bjudna till. God mat och gott vin. Klockan gick och blev elva. Sen var hon helt plötsligt halv ett och när vi tillslut satt i en beställda bilen påväg hem var klockan över ett. Vi hade super trevligt, roligt och trevligt igen. Vi hade dock planerat att vi inte skulle bli sena utan se till att komma hem i klok tid.
Men hur är det idag då? Inte lika pigg, inte lika trevlig eller trevligt och inte lika kul. Men va gör det när minnet av gårdagskvälllen kommer att hänga med ett tag :-)

Fredagskvällarna är räddade

Yes, jag har sett fram emot fredagskvällen ett tag, "Let´s dans", jag säger bara det. Eftersom jag själv tillbringat många timmar på danskola (som ung alltså) har jag en vill förkärlek till dansen. Själv har jag aldrig varit i närheten av tiodans utan dansat annat. Det närmaste jag varit tiodans är väl bugg som är ganska lik Jive, fast nej det är det faktiskt inte, men för ett otränat öga kan det se ganska lika ut. Däremot har jag ju en tonåring som tillbringat mer än halva sitt liv på Visby Dansskola. På så sett har jag ju en stark anknytning till dansen. Att stå bredvid och se på och tycka och tänka är jag ju bra på!?

Vem vinner Let´s dans då? Jag sätter en peng på Linda Lampenius. Det sa jag redan innan jag sett de andra paren. Helt otrolig och hon kommer att utvecklas till något väldigt bra, tror jag. Men jag håller nog på Matte.........................för att han är sny .....................snickare?? Sen Danny, så klart.

image34

Resa till Turkiet igen?

Vi funderar på att resa iväg på semester nästa höst. Senaste resan gick till Icmeler i Turkiet med direktflyg från Visby. Jätte bekvämt och inga extra utlägg för inrikesflyg eller båt eller extra nätter i sthlm för att man inte kan ta sig därifrån till Visby på hemvägen etc. Men det var också en riktig budget resa ang flyget. Oförskämda flygvärdinnor som rent av var otrevliga. Ingen, och då menar jag INGEN service alls och hälften av dryckesvarorna till maten var slut. Men annars var det bra och jag kan tänka mig att åka dit igen. Är man införstådd med att det inte går att begära något av flygresan och bara hålla sig ur vägen så att man slipper bli utskälld av en turkisktalande flygvärdinna, så ska det nog gå bra. Maken vill absolut inte åka till Turkland igen.  Men nu är de så att tonåringen kan tänka sig att åka med...................resan måste alltså ske runt höstlovet och då finns det inte så mycket mera att välja på, om vi ska vara bekväma och åka direkt från Visby.
Maken har vikt sig och jag kollar hotell i Alanya. Vi vill inte åka till samma ort som i fjol utan lite vill vi vidga våra vyer.

Tonåringen får ta med sig kompisen Sprallefia och vi placerar de båda i ett eget rum (gud hjälpe mig annars).
Förmodligen har jag och maken ingen aning om vad vi ger oss in på när vi tar med oss två snygga äkta blonda sjuttonåringar på semester till ett land som Turkiet. Dessutom gav tonåringen mig en ordentlig tankeställare när hon idag fällde kommentaren " men tänk om jag är ihop med någon kille just då? "  hur ska jag tolka det?  Hmm resan är inte bokad än.


Långpromenad

Jag bestämde mig i morse att jag skulle ta en lång promenad och vara ute i två timmar. På det viset hade jag inte bråttom hem för att göra ditt och datt. Jag kunde gå i lugn takt och hade kameran i fickan. Många tankar och funderingar har löpt genom min hjärna. Vad var det som hände då i augusti när allt brast för mej? Själv har jag svalt förklaring/orsaken av att jag ätit för lite levaxin. Levaxin äter jag då min sköldkörtel är ur funktion och äter man för lite medicin kan man få symtom som stämde med mig i augusti. Ångest, trötthet, ledsen, utmattad. Men om vi vänder på det hela så är det väl klart att jag var trött, utmattad och ledsen om jag stressat så, utan att egentligen fattat det själv. Sen är det ju så att, om man är stressad kräver kroppen mer levaxin.
Jag ska bryta mönstret, de som känner mig vet vilka mina drömmar är. Vänta bara!

På min lugna långa promenad fick jag se en stor rådjursbock. Puma som annars brukar vara en riktig fegis (eller det kanske var när Marwin levde och hade kontrollen över allt) tog genast upp jakten. Jag  sänkte tonläget något "basigt" och fick iväg ett rappt "NEJ" och genast avbröt han sin jakt. Gissa om jag är stolt? Nästa överraskning var att få se kungsörnen igen. Den seglad dock lite för långt bort för att jag skulle få till ett bra kort. Puma hittade lite vatten som var is på. Jättekul tyckte han. Han gick runt runt och såg de tunna isflaken gå sönder. Bottnen var ganska geggig kan jag tillägga.  Kan avsluta historien men att han hamnade i det riktiga badet när vi kom hem.

Husses kommentar: Stor maskulin hanhund. För dagen något ren av onödigt badande.


image33image32

Hur mår jag egentligen?

Idag har jag varit vid min läkare.
Nej föresten vi börjar historien igår i stället.

Så här var det: Igår var jag på rehabiliteringsmöte på jobbet. Jag hade faktiskt förberett mig mentalt på att de skulle säga att jag skulle försöka att jobba mer och med fler uppgifter. Men så blev det inte.
Lite chockad fick jag beskedet att de tycker att jag är för sjuk för att jobba. Jag gör inga framsteg och skapar en obalans runt mej. De sa faktiskt att hela vårt team var i gungning...................beror alltså på mej??? Teamet ser att jag mår dåligt och mår då dåligt själva, sades det.
Vet faktiskt inte om jag är lättad, sårad eller har full förståelse?

Förståelse har jag, om man ser det från företagets synvinkel. Jag är där två timmar och mår inte bra. Jag blir hyperstressad och får inte mycket gjort. Jag får inte prata med mina medarbetare om hur jag mår och därför försöker jag lägga locket på. Då sitter jag istället och suckar ut en grön ångestånga. Då är det ju bättre att jag går hem och blir friskare och sen börjar om igen, det är ju helt rätt, eller hur?

Sårad då de uppenbart inte vill ha mig där.

Lättad då jag faktiskt inte vill vara där just nu för jag blir så stressad.

Idag hade jag passande nog en läkartid. Jobbet hade, som bestämt,  ringt och pratat med läkaren om hur de såg på det hela. Satt läääänge och pratade med min läkare och att jag är stressad, det är ju ett faktum. Fick göra ett dagistest i stress som var superjobbigt. Det gick tydligen inte så bra heller. Fullt sjukskriven igen till den 27/1 sen får vi börja om igen.
Så frågan är, hur mår jag egentligen? Jag trodde ju att jag höll på att bli bra. Ibland mår jag jätte bra tycker jag, men kanske lite stressad för absolut ingenting. Faktum är nog att det hela håller på att ändra skepnad utan att jag själv fattat det.

Hundglad

Knackade på dörren och utanför stod hundvakten. Hon är ju inte hundvakt just nu men för lite över ett år sen när vi var bortresta tog hon hand om hundar, kanin och huset för oss. Helt ovärdeligt och ett riktigt lyckokast för alla inblandade. Jag blev jätte glad men gladast blev nog Puma. Han är så rolig när han visar sin glädje. Normalt går en hund i taket, ylar, hoppar och beter sig. Så gjorde Marwin när hans favoriter hälsade på. Med U-B var han nog värst. Det var ju hans uppfödare och det är klart att det blir en favorit Han viste inte vilket ben han skulle står på och pep och kved som bara den. Det är annurlunda med Puma. Han är så till sig att han liksom försöker att komma in i en. Han trycker pannan mot en och liksom försöker att borra ett hål. Han slickar och fjäskar och kryper gärna upp i knät.

Läs mer om Puma!


Dum pojkeNu har J gjort bort sig ordentligt. Tonåringen är riktigt förbannad ,verkar det som. Jag är ju mamma och får inte reda på allt, men mycket berättar hon och en sak är säker.....J har skitit i det blå skåpet!
Nu verkar det som om J vill reda ut härvan, som de båda tu har trasslat in sig i, men nu är ju tonåringen en tjej som man inte sätter sig på. Hon är stolt som en tupp och vill han något får han nog kräla. Tänk om de viste vad de ger sig in på, de stackars pojkarna. Men vid lunchtid idag kom ett sms till lilla mamma från tonåringen. "Vad ska jag göra? Han tigger och ber om att jag ska komma ut till honom", frågar hon, mej. Mitt råd blir då att hon ska vänta till nästa dag, för annars finns risk att hon åker ut och läser lusen av pojkstackarn, tro mig, jag känner min tonåring.

Köksdrömmar

Det var ju ett tag sen (länge sen) som vi rev en vägg och skulle bygga om köket. Det kom en del i mellan och hela bygget har legat på is. Kökets funktion är ju helt intakt, men inte så vackert med gipsskivor och elrör hängande löst från taket. Mitt på golvet stod kyl och frys tidigare och där finns ingen matta av förklarliga skäl. Nu när kyl och frys är flyttade gapar spånskivan  i två stora fyrkanter på golvet. Jag har därför lagt en avlagd matta där och måste gång på gång förklara för folk som inte vet varför jag lagt en stor ful matta mitt på det stora golvet.
Men nu är vi när, väldigt nära. Jag och maken var i går och tittade på golv. Sen var vi och lämnade in ritningen till en "köksfixare" hoppas nu på att han kan fixa ett bra pris på min idé.  Elkillen är underrättad och han har TID!! Yes, yes, yes! Nu jäv.....ar!

Vacker natur

Tömde kameran och hittade bilder sen promenaden som jag och 8-åringen gjorde för några dagar sen. Det finns ställen, naturområden, här på Gotland som jag älskar mer än andra och det är precis som om jag inte kan bli mättad av upplevelsen att vistas just där. De här korten är tagna på Hallbrslott i Västerhjde. En höjd där det säkert funnits en borg eller något. Erkänner gärna att jag skulle behöva lästa på, på den informationstavla som finns vid området, men jag tycker inte att historien är intressant utan naturen där just nu. Det är helt enkelt helt underbart vackert.

image27
Märk väl........8-åringen har köpt ny jacka, på rean, som INTE är rosa.

image28

image29

Väntan på mer snö

Maken har under förra året hjälp en "fastlandsfamilj" att bygga sin sommarstuga. Familjen blev vi bekanta med för många år sedan men har under de senare åren inte umgåtts så mycket. Vi vet att mamma in familjen har svart bälte i "ge bort presenter" och därför blev vi inte helt överraskade när det dimper ner en hel kasse med julklappar till oss alla i familjen. Det är lite smått och gott. En tröja, halsband, örnhängen, hårband, kepsar och lite annat. 
En av 8-åringens julklappar innehåll ett snögubbekitt. Ja, Ni läste rätt. Ett helt kitt för att bygga en snögubbe. Halsduk, hatt, näsa och knappar i en snygg kartong. Kul grej.........men det ska snö till för att bygga en snögubbe och vi bor på Gotland.....där det kommer snö........ibland. 

Nu har vi fått lite, lite snö på Gotland. Det är minus 3 grader snödjupet ligger på 0,5cm.  8-åringen väntar och väntar. "Det måste va kramsnö också, mamma" säger hon fundersamt och tittar ut genom fönstret. "Är det, det nu?" 

Ett nytt år

Det svåraste med att byta år är att skriva ner det på papper. Jag menar då att vi inte längre ska skriva 2007 eller 07, utan 2008. Det tar sin tid men tillslut sitter även 08:an i fingrarna och det går utan problem att skriva ner det med en penna utan att skriva fel.
Det gamla året avslutades med att vrida på både stereo och TV:n på hög volym. Sen var det dags att gå ut till den lilla vita och sätta honom i transportbur i bilen i garaget. Det lilla vita heter Cocko och är en mycket söt kanin av rasen Hermelin. Dessutom är han 8-åringens ögonsten och hon gick hela nyårsafton och oroade sig för honom och alla smällare. Han har ett eget litet paradis i ett "kaninhus" som är hans vinterbur. Det är kallt men väl ombonat på ett "kaninigt sätt" efter konstens alla regler. Då han är en" utekanin" kan man inte ta in honom längre stunder för han blir helt enkelt för varm, därför fick han sitta i bilen en stund. Där var det lugnt och skönt och inga knallar som skrämde slag på honom.
Puma däremot var mest sur för att han inte fick följa med ut och se på alla vackra raketer. Han hade gärna följt med ut för raketer och smällare bekymrar inte honom. Vi skulle dock aldrig utsätta honom för det och därför ficka han vara inne och lyssna på TV:n och stereon samtidigt.


RSS 2.0