Gott Nytt År

Så har vi då kommit till årets sista dag. Kvällen kommer att bli lugn och skön (hoppas jag) och nyåret kommer att firas in tillsammans med familjen. Lite god mat och ett gott vin kommer nog också att avnjutas. Det finns många minnen med nyårsafton och jag kommer genast att tänka på min och makens första nyårsafton tillsammans. Det var för precis tjugo år sedan (jag får svindel när jag tänker på hur fort och hur många åren har blivit) och vi var nyförälskade. Nyåret firades på ett disco och när väl klockan slog tolv, var blivande maken....... helt försvunnen. Minns att jag irrade runt ute på terrassen och letade efter honom med raketerna vinande runt öronen. Vid kvart över tolv hittade jag honom......i baren....så klart. Där hade han suttit och i lugn och ro pratat med bartendern. Nu för tiden har jag lärt mig bättre och vet att behoven kan skilja sig. Någon romantiker är han inte direkt men han kan överaska.
Precis ett år senare satt vi båda i badkaret och bytte ringar. Ringen har jag växt ifrån men maken bär sin i halskedjan än idag medan mina ligger i badrumsskåpet i väntan på att ägarinnan ska avmagra och få rätt passform till både förlovning och vigselring.

Ett annat minne som kanske inte är lika trevligt, är millenniumskiftet. Det planerades en stor fest hemma hos oss med planering som räckte flera veckor bakåt. Men när väl nyåret ringdes in låg familjen på madrasser i vardagsrummet och såg raketer på TV:n.  Orsaken hette influensa.

Gott Nytt År alla vänner och alla andra också för den delen.

25 veckor kvar till midsommar

Är det fler än jag som längtar till sol och sommar?

image26
Midsommar 2007

Julgodis

Idag är det vardag igen. Återstår nu bara att göra något åt julgodiset. Jag menar inte det som finns kvar utan det som jag redan ätit upp. Det har nämligen lagt sig till det andra runt midjan.

Är julen slut nu?

Fattar inte hur det gått till men det ska nog betyda att julen är slut nu.

image25


Tvätt

Tvättmaskinen har varit trasig ett tag och tvätten svämmade snabbt över. Nu har en blank ny Cylinda installerats i tvättstugan och gissa om det tvättas? Svaret är JA.
Sen en tid tillbaka tar tonåringen hand om sin egen tvätt. Hennes tvättkorg var överfull redan innan tvättmaskinen gick sönder och resultatet är att hon INGA rena kläder har över huvudtaget.
Suget att åka till J och Roma var mycket stort i fredags och tonåringen deklarerade att hon ville stanna i Roma till söndag. När jag då frågade hur hon tänkt sig med tvätten, hade hon inget svar. Jag såg min chans och föreslår då att jag kan ta hand om hennes tvätt, bara hon kommer hem i hyfsad tid på söndagen och städar huset.
HON TOG BUDET!!!
Jag har nu gjort min del av överenskommelsen och idag är det söndag och jag ser SÅ mycket fram emot att hon ska komma hem.

Jag har gjort en pudel

För några dagar sen klippte jag för första gången en frisyr på en pudel. När jobbet var gjort var jag ganska stolt över min prestation. Jag mailade över före och efterbilder till ett par av mina hundvänner för att få en bedömning och höra vad de tyckte. En tjej som gått hundutbildning på gymnasium och sett mycket hund de senaste åren fick också mitt mail. Svaret kom efter en stund.
"Hehe först såg jag bara den översta bilden, visste inte vad jag skulle säga :P................"
Det var de här bilderna hon fick och jag förstår om undrade om jag var riktigt klok eller....?
image23

image24
Bamses matte var nöjd och jag har fått tillstånd att använda bilderna.

Jul(sov)lov

Tonåringens första jullovsdag. Hon gör allt hon kan för att, som vanligt, vända dygnet ,när det är lov. Klockan på väggen visade 13.19 när hon hes, blek och med smala sömniga ögon, visade sin sköna uppenbarelse i kycklinggul morgonrock. Jag tittade på henne och sa, "godmorgon, godmiddag, godkväll". Hon himlar med sina osminkade ögon och fnyser, sen går och äter frukost.

Har fått en trädgårdstomte

Titta va jag har fått! Många tomtar har jag förut men ingen trädgårdstomte. Nu står den på verandan och välkomnar alla med sin fina lykta. Tack U-B.
image22

Pepparkaksgård

Som sagt, jag gillar ju det där med pepparkaks hus. I år blev det en liten grisgård och jag är riktigt nöjd. Fick lite för mycket färg i marsipanen så de får föreställa solbrända grisar.
image20
image21

Hängd ren

Brukar då och då köra förbi ett hus som under det senaste året fått en total renovering. Vid infarten har det kommit upp någon sorts galge (typ avrättningsgalge) där jag förmodar att det kommer att hängas upp en skylt eller dyl. Idag fick jag dock en chock när jag såg att de hängt upp en ren i galgen som förmodligen lyser eller blinkar när det blir mörkt. Kanske bara jag som tycker att det var osmakligt.

Roligare kan det vara

Tvättmaskinen ville inte längre vara med. Suck och stön! Det finns ju roligare saker att köpa, så här i julveckan, än tvättmaskiner. Den är 8år, tror vi och tvättmedelsluckan är trasig, den pumpar ut med ett "herrans liv" och nu vill inte trumman gå runt. Den tvättar sig snällt igenom ett program, spolar i och ur men utan att snurrar trumman ett enda varv. Blir liksom inte så rent då. Jag och maken får nog ta och ta en sväng förbi någon bra affär. Tvättkorgen är ju full.

Bullbak

I veckan har det julstökats må ni tro. Jag har lagt en saffransdeg och sen satte jag två bakerskor i jobb. Det blev måååånga bullar. Stora, små, runda och kantiga. De fick härja fritt och det snurrades och pluttades i flera timmar. Kolla själva.
image15

image16

image17

image18

image19
Så var det bara städningen kvar.


Luciakväll

För Er som undrar om jag lussade själv eller inte......så är svaret INTE. Däremot har jag varit och beskådat 8-åringen och hennes körkompisar i kyrkan nu i kväll. Så vackert och så duktiga de är!! Kortet är på vår 8-åring och vårt reservbarn = 8-åringen bästis. Visst är de söta?

image14


Lucia

Lucia hemma hos oss har betytt att mamma har satt på sig sin vita morgonrock och hämtat Luciakronan och satt batteri i den så att ljusen har börjat tindra vackert. Sedan skrider denna vackra morgontrötta Lucia in i barnens rum och sjunger med vacker klar morgonröst.
Om inte minnet är helt utsuddat kan jag dra mig till minnes att jag hoppade över fjolårets lussande och gjorde så även i år. Kunde dock inte låta bli att skrämma upp tonåringen igår kväll, J skulle ju stanna över natten. Hon spände ögonen i mig och sa " du skulle bara våga" medan J skrattade. Han vet ännu inte vad hans flickväns mamma kan ta sig för, men det vet tonåringen.


Rätt svar

Rätt svar: Fadder
Hur enkelt som helst, eller hur?

Vilket ord söker hon?

Mamma, vad heter det där, du vet, som alla har?
Vi har det i skolan och kommer att bli det.
Du vet, jag och E har samma.
Hon heter Amanda.
Vad är det, det heter?


Någon som kan gissa vilket ord hon söker?

Vackert!!

Visst är det vackert?
image12


Mamma hur mycket kostar en hund?

8-åringen sparar till en egen hund. Rasen "mellanpudel" är den som står högst på listan. Hon läser modfälld annonsen som står i Gotlandstidningen att det finns "endast en mellan och en toypudel kvar".  Nu är det ju så att vi ingen pudel ska ha i huset just NU! Vi/jag har sagt att när hon blir 10 år och själv kan ta hand om den, då kan hon få köpa en egen hund OM hennes genuina djurintresse finns kvar då. Hon fick ju en kanin ju, va är det för fel på den? Fast jag erkänner att kaninhoppning inte går att jämföra med agility, faktiskt.
Hur som, 8-åringen hämtar alla sina sparpengar och räknar och räknar. 1 582 riksdaler!!  Oj, så duktig du är, för det är hon ju. Jag ritar upp en hund på ett papper och säger att jag ska betala halva (när hon blir 10 år) och då har hon faktiskt lyckats spara ihop till huvudet nu. Jag trodde att hon skulle bli glad men.....jag förstå nog inte riktigt. Hon säckar ihop på golvet och gråter att hon ALDRIG kommer att få ihop pengar så det räcker.  Men, tänker jag, det är tur att hon inte fått ihop mer pengar,  för då skulle vi nog vara pudelägare nu.
image11


Pepparkaksbak

Nu har jag tagit mig vatten över huvudet igen. Social med vänner och glögg i fredags och pepparkaksbak med 8-åringen i går. Men pepparkakorna blev goda. Nu sitter jag här och kämpa med mitt humör som svänger som värsta pendeln.
image10

Fredagkväll i goda vänners lag

Igår hade jag/vi bett Su och St komma förbi och glögga lite med oss. Jag har ju inte varit så social den senaste tiden och känner nu att man kan utöka gränserna lite.
Inhandlade förste en vanlig röd vinglögg och tittade vidare på en flaska vit glögg. Men valet hamnade i stället på en vit starkvinsglögg som var romspetsad. Pepparkakor, brieost lite frukt och grönsaker och dipp. Kan ju inte misslyckas eller hur?
Berättade om mitt "stora" projekt på jobbet (känns som middag för minst sju personer för mej) och vi kom in på ämnet glögg. Fick där veta att den glögg som är spetsad med cognac är riktigt god. Hmmm, ringer maken och frågar om han inte kan svänga förbi systemet på hemvägen och handla denna cognacspetsade glögg. Ja, ja svarar han pliktskyldigt.

Vi provade glögg efter glögg. Betyget blev att Herrljunga rödvinsglögg är god. Romspetsad är stark men god, men stark! Cognacspetsad är jättegod, jättegod. Maken som inte är så förtjust i glögg drack pliktskyldigt två små glöggmuggar men erkände att cognacglöggen var god. Tre timmar senare fanns inte en glöggdroppe kvar. Vad hände? Är den slut? Vi kan väl inte ha druckit upp tre flaskor på tre personer. Jo, det hade vi och mycket trevligt hade vi. Tack Su och St för en super duper trevlig fredagskväll.

Nu är det riktigt illa!

Minnesförlust, något som man får på köpet, när man varit så utmattad som jag, så sa min läkare. Visst har jag fått erfara hur det är att glömma men det har blivit bättre. Höll på att glömma åttaåringen i skolan för ett tag sen. Då blev jag riktigt rädd och därför andvänder jag påminnelser och larm på min mobiltelefon flitigt.
I morse öppnar tonåringen mikrovågsugnen för att tina frukost bröd och där hittar hon till sin stora förvåning en tallrik mat. Hu, fy, gud va äckligt......ja det var äckligt. Jag står som ett stort, nu menar jag väldigt stort, frågetecken mitt på golvet. Men, det är ju min mat som jag skulle ätit till lunch dagen innan. Men, vad åt jag då? Jag åt väl? Eller....hm. Nu knakar det i hjärnbalken. Jag blev glad när jag hittade en tallik mat i kylskåpet och ställde den i mikron. Medan maten värmdes plockade jag upp varorna som jag köpt, men sen då? Ingen aning, maten åt jag i alla fall inte, helt uppenbart.
Nå ja, vi äter frukost och åttaåringen påminner i sista stund att de har gympa. Fixar gympapåsen och ger oss iväg. Frid och fröjd. Nu är jag hemma igen och hittar hundmaten på diskbänken. Stackars lilla Puma, han fick ingen frukost i morse. Jag glömde, förlåt!

Något lurt på gång?

Tonåringen har städat, plockat och tömt papperskorgen. Hon har burit ner tvätt dit den ska (inte på en hög i hennes rum alltså) och rensat rummet på glas, skålar och annat smått och gått. Detta helt utan att vi föräldrar sagt eller tjatat ett enda dugg. Hmmm, det osar katt. Undrar vad hon vill? Snart kommer det, snart kommer det!

Ny klippt hund

Idag har jag klippt min egen hund. Duktig Pernilla! Puma är snygg, men blev ännu snyggare. När maken kommer hem från jobbet, jazzar Puma stolt fram och visar upp sina välfriserade öron och tassar. Maken rätar på sig, tittar med myndig blick på hunden och säger, " mycket maskulin hanhund, för dagen något släthårig".

Grym

Tänk er att  vi går tillbaka i tiden, si så där 10-15 år. Låt säga att jag då va en grym morsa. Hu, va hemskt! Men idag är det coolt att vara en grym morsa. Hur kan vårt språk ändra betydelse så pass?
Grymt sa grisen.


Färgat och klart

Helgen har varit otrolig jobbig. Kanske inte för vem som helst, men för mej som inte orkar med så mycket stoj runt mig har den varit jobbig. Först julmarknad i åttaåringens skola på lördagen. Det avlöpte väl alltsammans. Åttaåringen jobbade med försäljning en liten stund vid 11-tiden sen inhandlades det saffransbullar och pratades med en massa bekanta. Träffade K som gått kurs för mej för något år sen. Det var jätte kul att se henne för det var väldigt länge sen. Hennes spontana reaktion när hon såg mej, va dock inte så rolig. Jag såg att det kom från hjärtat utan att hon han tänka sig för. "Men oj, va har......va grå du blivit" sa hon och förde handen till sitt eget hår. Ja, jo, så är det ju. Bara att konstatera att hösten har tagit hårt och mitt hår ser verkligen förfärligt ut. Lite grå har jag nog varit innan men inte så här mycket. 
Åttaåringen skulle och bara på badhuset på kvällen. Hela klassen hade hyrt badet för sig själva. Jag insåg redan vid anmälan att jag inte skulle fixa det och maken skulle bort. Tonåringen ställde upp och följde med till badet. Tur vi har henne. 
Söndag började med kyrka där åttaåringen sjöng så fint med barnkören (vissa saker är obligatoriska). Efter det kastar vi oss i bilen och kör med rallyfart till Visby Dansskola där föräldrar får vara med sista kursgången för terminen.  Helt hänförda, av att en åttaåring kan lära sig så mycket och komma ihåg så många steg på så kort tid, åker vi och köper färdig mat. Sen lyfte jag inte ett finger på resten av dagen. 
Nu är det måndag och jag har tagit ledigt, för jag vet att det inte är någon idé för mej att försöka göra något som kräver koncentration. Återhämtning av en jobbig helg. Men vissa saker måste man ställa upp på som mamma. Det duger ju inte med "bara" pappa.

Gissa vad jag gjorde medan åttaåringen badade på lördagskvällen? Jo, jag färgade håret. Tack K, för att du fick mig att ta mig i kragen även om det nog var en groda som hoppade i munnen på dej. Men det gör inget, jag lovar.
 

Jag lurade henne

När det gäller barn ska man inte ställa en rak fråga, utan man ska ställa två alternativ. Vill du ha den eller den? På så sett säger inte barnet NEJ, utan väljer då i stället det ena eller det andra. Det funkar, det vet jag och nu vet jag också att det funkar på tonåringar.

Lördag och jag pysslar och fejar, ljusstakar och stjärnor ska fram. När jag går in i tonåringens rum och frågar om det ska vara stjärna eller ljusstake, tittar hon först på mig och säger stammande.
-  Va, nej, inget djävla adventsskitgrejs.
Jag höjer på ögonbrynen och upprepar frågan, för jag är övertygad om att metoden fortfarande ska fungera. Men hon vänder sig tvärt om och säger med ilsken röst.
- Nej, nej, NEJ!
Jag inser att det inte finns några poäng att hämta och sätter i stället upp ljusstaken i åttaåringens rum, som blir överförtjust. Men när man sätter dit stakar och "grejs" i fönstren får inte alla blommor plats. Därför tar jag en blomma, som är mycket vacker när det blommar,  men som inte blommar så ofta. Den tråkiga Clivia bär jag in i tonåringens rum, varpå hon flyger upp från datorn och hojtar.
- Aldrig, nej du inga blommor.
- Ja, säger jag, det är bara att välja. Blomman eller ljusstake?
- Stjärna, svara hon.
Så blev det!
image9


RSS 2.0